KAUPPA

Eye on Art kauppasivu uudistuu keväällä 2023.  Myyntiin tulee aivan uusia antikkisia japanilaisia puupiirroksia eri aikakausilta. Teokset kuuluvat Tuula Moilasen laajaan kokoelmaan. Jokaisen hankkimasi vedoksen mukana seuraa tiivistä tietoa taiteilijasta ja vedoksen alkuperästä. Maksetulla teoksella on kahden viikon palautusoikeus. Tilaukset ja tiedustelut: eyeonart.team@gmail.com

Kiyochika
Kobayashi KIYOCHIKA (1847-1915)
Näkymä Shinagawan lahdelle
Vesiväripuupiirros (fukkoku), 38 x 24,5 cm /
Erittäin hyväkuntoinen / 120 €  (sis.alv 24%) + postimaksu

Kiyochikan taide syntyi perinteisen puupiirrostaiteen ja länsimaisten vaikutteiden ristiaallokossa Meiji-kauden myrskyisinä vuosina. Taiteilija sai runsaasti vaikutteita mm. hollantilaisesta taiteesta, josta maalauksellinen näkymä Shinagawastakin kertoo. Tarkkaavaisen katselijan huomio kiinnittyy japanilaisissa puupiirroksissa epätavalliseen signeeraukseen, joka löytyy kuvan vasemmasta alalaidasta. Kiyochikan alkuperäinen teos on vuodelta 1879.

sharaku_segawatomisaburo
Tōshūsai SHARAKU (1794-95)
Näyttelijät Segawa Tomisaburo II ja Nakamura Manyo
Vesiväripuupiirros (fukkoku, miniatyyri), 17,5 x 11,5 cm / Erittäin hyväkuntoinen /
MYYTY

Kaksi henkilöhahmoa kabukinäytelmästä Hana Ayame Bunroku Soga. Segawa Tomisaburo II (oikealla) on Ogishi Kurandon vaimo Yadogiri. Nakamura Manyo esiintyy hänen palvelijattarensa Wakakusan roolissa. Kabuki-teatterissa kaikki näyttelijät ovat miehiä. Naishahmojen esittäjiä kutsutaan nimellä onnagata.

EoA_Shuncho
Katsukawa SHUNCHO (s. ja k. ei tiedossa, aktiivinen 1780-90-luvuilla)
Sarjasta: 12 tapaa ja tottumusta, osa: Marraskuu
Vesiväripuupiirros (fukkoku),  24 x17,5 cm / Erittäin hyväkuntoinen /
MYYTY

Marraskuun puolivälissä Japanissa vietetään lasten merkkipäivää. Seitsemän, viiden ja kolmen vuoden ikäiset lapset puetaan silloin parhaimpiinsa ja heidät viedään vierailemaan pyhäköille. Tapa sai alkunsa 1680-luvulla ja sitä vietetään maassa edelleen. Kuvan naiset ovat lapsineen pysähtyneet kirjakaupan eteen seurustelemaan.

EoA_kodamakibo
KODAMA Kibō (1898-1971)
Kevään kirkas päivä
Vesiväripuupiirros taiteilijan maalauksesta, 33,5 x 45,5 cm /
Erittäin hyväkuntoinen /  280 € (sis.alv 24%) + postimaksu

Kodama oli nihonga maalauksen mestari. Nihonga tarkoittaa 1900-luvun alussa syntynyttä taidesuuntausta, jonka tavoitteena on säilyttää japanilaisen maalaustaiteen tyyli ja perinteiset tekniikat. Kevään kirkas päivä tuo nähtäväksi puupiirroksen ammattilaisten hämmästyttävän taituruuden. Kodaman 1950-luvulla valmistuneen maalauksen pohjalta toteutettu teos seuraa tarkasti taiteilijan siveltimen jälkiä ja väriskaalaa. Puupiirrosversion tilaajana ja kustantajana toimi Tanseisha. Myös laatanleikkaajan ja vedostajan nimet on mainittu kuvan marginaalissa.

EoA_kodamakibo_detalji

Yksityiskohta Kodaman teoksesta


FUKKOKU-vedos on aito käsinvedostettu puupiirros. Nimitystä käytetään japanilaisten ukiyo-e teosten uusintapainatuksissa, joissa painolaatat on leikattu täsmälleen ensipainoksen mukaisesti. Myös fukkokun värit noudattavat tarkasti ensipainoksen väriskaalaa. Tunnettujen mestareiden fukkoku-tuotanto on osa japanilaista arvostettua kulttuuriperinnettä, jolla ylläpidetään laatanleikkaajien ja vedostajien vähitellen katoavaa ammattitaitoa. Fukkoku-vedos ei ole väärennös. Se on keräilykohteena hyvä sijoitus,  onhan se tulevaisuuden harvinaista antiikkia.