Tapahtumia / Kursseja

 


NÄYTTELYT

KAUNOTTAREN MEIKKIPEILI
Japanilaisia Ukiyo-e puupiirroksia Tuula Moilasen kokoelmasta
11.11.2021–10.4.2022

Näyttelyn 60 aitoa puupiirrosta esittelee geishojen salattua maailmaa meikkipeilin takana. Kaunottaret olivat aikansa kuuluisuuksia, joiden hiusmalleja ja ehostustyylejä jäljiteltiin Edo-kauden Japanissa innokkaasti. Puupiirroslehtiset välittivät tietoa myös naisten käyttämistä muodikkaista kimonokuoseista. Kaunotarkuvien ohella näyttelyssä voi tutustua kabuki-teatterin tähtinäyttelijöiden muotokuviin. Teatterissa vahvat maskit ja sukupuoliroolien sekoittuminen olivat osa näyttämön taikaa. Kaunottarista ja näyttelijöistä tehdyt taidokkaat puupiirroskuvat tarjosivat aikoinaan kansalaisille pieniä unelmointihetkiä arjen keskellä.

Klassisten ukiyo-e puupiirrosten tenhovoima ei haalistu. Näyttelyn teokset ovat osa taidegraafikko Tuula Moilasen laajaa yksityiskokoelmaa. Japanilaisen taiteen ihailijalle ne tarjoavat kiehtovan tutkimuskohteen. Näyttelyn tuottavat Aasian taideperinteisiin erikoistuneet taidegraafikko, TaT, Tuula Moilanen ja taidehistorioitsija, kulttuurintutkija FT, Irene Wai Lwin Moe.

KUOPION KORTTELIMUSEO
Kirkkokatu 22, Kuopio
kuopionkorttelimuseo.fi/
Avoinna ti-su 10-15, ma suljettu

 


KURSSITOIMINTA

Irene Wai Lwin Moe
IHMEELLINEN INTIA 1-2,  Luento

Tutkimusmatka taiteen ja uskontojen supervallan kulttuuriin
Paikka: Kalliolan opisto, Sturenkatu 11, Helsinki 
Osa 1  19.3.2022  
Suurenmoinen Intia: Indus-kulttuurin arvoituksesta keskiajan eroottisille temppeleille
OSA 2  2.4.2022 
Kuningattaren jalokivi: Moguli-ruhtinaiden hoveista brittiläiseen Intiaan

Intialla on kerrottavanaan ihmiskunnan laajin jumaltarujen ja uskontojen aarteisto. 5000 vuoden mittainen taide- ja kulttuurihistoria on säteillyt vaikutustaan niin Kaakkois-Aasian tanssiteatteriin kuin kaukaisen Kiinan ja Japanin uskonnolliseen taiteeseenkin. Luennolla sukelletaan intialaisen taideperinteen juurille, Induksen jokilaaksoihin, kiehtovien hindujumalten ja buddhalaisen taiteen syntyyn sekä mogulihallitsijoiden luomien suurten rakennushankkeiden äärelle. Legendat ja kuolemattomat rakkaustarinat johdattavat veistotaiteen ja miniatyyrimaalausten maailmaan, joka elää renessanssia modernin Intian nykytaiteessa. Luento sopii erinomaisesti taustatiedoksi joogaharrastajille ja matkaa Intiaan suunnitteleville. Ilmoittaudu mukaan TÄÄLTÄ

 

——————-
Irene Wai Lwin Moe
BOLLYWOOD EILEN-TÄNÄÄN, Luento

Intialaisen kulttuurin pyörteitä valkokankaalla 23.4.2022
Paikka: Kalliolan opisto, Sturenkatu 11, Helsinki  
Ilmoittaudu mukaan TÄÄLTÄ

Bollywoodissa tuotettu elokuva on jännittävä sekoitus suuria tunteita, toimintaa ja komediaa yhdistettynä tarttuvan musiikin säestämiin huimaaviin tanssinumeroihin. Minkälaisen historiallisen tien intialainen elokuva on kulkenut 1900-luvun alusta nykypäivään? Ketkä olivat valkokankaan ensimmäiset suosikkinäyttelijät ja minkälaisia roolimalleja nykyiset supertähdet tarjoavat? Mitä tekemistä ikivanhalla temppelitaiteella on elokuvassa? Entä onko Intian arkitodellisuudella tilaa unelmatehtaassa? Luennolla pohditaan myös, minkälaista mielikuvaa Intiasta elokuvat tuottavat.
——————-
Tuula Moilanen
Japanilainen vesiväripuupiirros

1.2.-26.4.2022  Tiistaisin klo 18-21 (48t)
Paikka: HTS kurssikeskus, Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1A, 3 krs. Helsinki.

Japanilainen vesiväripuupiirros on myrkytön kohopainomenetelmä, joka mahdollistaa maalauksellisen värien käytön. Kurssilla kokeillaan myös erilaisten tekstuurien ja pintaefektien painamista kuvaan. Painolaattoina käytetään japanilaista shina-puuta ja suomalaista koivuvaneria. Vedostuksessa ei tarvita prässiä. Kaikki työvälineet ovat lainattavissa opettajalta. Kurssi sopii niin vasta-alkajille kuin myös kokeneillekin tekijöille. Lisätietoja ja ilmoittautuminen TÄÄLTÄ


TILAA TUULAN TAIDEKURSSI
–    Japanilainen puupiirros, vesiväripuupiirros
–    Öljyväripuupiirros, linoleikkaus, kaikki kohopainotekniikat
–    Japanilainen mokulito (planografia puulle)
–    Kirjansidonta ja kirjataide
–    Säilytyskoteloiden valmistus kirjoille ja vedoksille
–    Kalligrafia (sivellin tai musteterillä), käsivaratekstaus
–    Käsintehty paperi, japaninpaperin valmistus
–    Suminagashi-marmorointi, kankaiden stensiilivärjäys
–    Piirustus (lyijykynä, hiili), pastellimaalaus
–    Lasten kuvataide, manga, askartelu
Ota yhteyttä:  tuulamoilanen.woodcuts (at) gmail.com
tai eyeonart.team (at) gmail.com