LUOPAN – Elämän kompassi

kompass2
Esineen koko:  Rasian ulkomitat 105 x 105 x 35 mm, Kompassiosa 76 x 76 x 12 mm.  Materiaalit:  Lakattu puurasia, sisäpinnoissa kirjan sivuja. Irrotettava kompassiosa on puuta, siihen upotettu kompassilevy metalliseosta.  Hankintapaikka ja -aika:  Antiikkikauppa Singaporen Chinatownissa helmikuussa 2008
—————————————————————————————————————-
Luopan (lo’pan, luo pan) on maailmankaikkeudessa virtaavien energioiden suuntaa ja liikettä osoittava kompassi. Kiinassa ja sen kulttuurisessa vaikutuspiirissä feng shui on tunnettu ainakin 2000 vuotta. Se liittyy taolaiseen filosofiaan, joka pyrkii harmonian säilyttämiseen. Luopan on kompassi, jolla taolaiset feng shui mestarit tutkivat mm. suotuisia paikkoja rakennuksille ja vaikkapa hautausmaille. Feng shui määrittää kosmisten voimien vaikutusta yhtä lailla kodin sisustuksessa kuin modernien kaupunkien suunnittelussa. Feng shui (”tuuli, vesi”) liitetään myös horoskooppeihin ja se on tärkeä osa kiinalaisten arkea. Kansainväliset yritykset, hotellit ja ostoskeskukset käyttävät edelleen feng shui -mestareiden palveluksia suunnitellessaan rakentamista. Selkeimmin filosofia näyttäytyy moderneissa suurkaupungeissa kuten Hongkongissa ja Singaporessa, jossa liike-elämä on lähes kokonaan kiinalaisomistuksessa. Lännen feng shui -muoti valloitti 1990-luvulla. kompass0.jpg

Luopan -kompassi rakentuu kolmesta osasta: puinen aluslaatta edustaa maaelementtiä. Metallinen pyöritettävä kiekko on taivaan symboli.  Tässä kompassissa on kuusi kehää sekä lisäksi länsimaisin numeroin merkitty asteita osoittava uloin kehä. Keskellä on kompassi, joka on magnetisoitu osoittamaan etelään (länsimaisessa kompassissa neula hakeutuu kohti pohjoista). Metallikiekon yli kulkee kaksi lankaa, ns. taivaan sydämen risteys. Langat jakavat kiekon kehät horisontaalisiin osiin, joista länsimaiselle tutuimpia lienevät kahdeksan trigrammia. Kolmen eripituisen viivan muodostamia ilmansuuntia tarkoittavia merkkejä löytyy kiinalaisen posliinin koristelusta ja mm. Korean tasavallan lipusta.

Luopan -kompassia käytetään siten, että kompassin neula asetetaan yhdensuuntaiseksi liikkuvassa metallikiekossa olevan linjan kanssa. Puurasiaa pidellään vyötärön korkeudella vaakatasossa kohti esimerkiksi rakennuksen ovea. Kaikki metalli- ja sähkölaitteet poistetaan mittauksen ajaksi lähistöltä ja luonnollisesti myös henkilön keholta. Metallikiekolta voidaan sitten lukea, mitkä elementit ja voimat vaikuttavat rakennuksessa asuviin tai työskenteleviin henkilöihin. Feng shui -mestarit antavat tarkat ohjeet, kuinka vaarallisia voimia voidaan torjua. Feng shuin ammattilaiset laativat myös horoskoopin ja heitä konsultoidaan elämän tärkeissä taitekohdissa, esim. avioliittoa solmittaessa sekä liiketoimia aloitettaessa. Feng shui -opaskirjoja ja horoskooppeja on julkaistu myös suomeksi. Myös netistä löytyy runsaasti aiheeseen liittyvää tietoa.

bty            bty

Tässä esiteltävä luopan -kompassi on yksinkertainen perusmalli. Rasian kannessa on kukkiva pioni ja perhosia. Pioni on Kiinassa arvostettu ”kukkien kuningas”. Se symboloi vaurautta ja kunniaa. Perhoset viittaavat nuoreen rakkauteen. Esine on valmistettu Kiinassa 1900-luvun jälkipuoliskolla feng shuista kiinnostuneita harrastajia varten. Vanhat luopanit ovat melko harvinaisia. Niissä on käytetty arvokkaita materiaaleja, esimerkiksi norsunluuta ja ruusupuuta. Feng shui -mestareiden luopanit ovat lisäksi monimutkaisia. Niissä voi olla jopa 60 kompassikehää, joiden avulla energiavirtojen suuntia tulkitaan.

Artikkeli  ©  Irene Wai Lwin Moe
Kuvat  ©  Tuula Moilanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s