Munkki matkaseurana

munkkimatkalla_detailTeos:  Myanmarilainen munkki Shin Sivalia esittävä veistos  Tekniikka ja materiaali:  Maalattu puu  Koko: korkeus 26 cm, norsun pituus 16 cm  Hankintapaikka ja -aika:  Shwedagon pagodin käsityöläispaja, Yangon 1996
————————————————————————————————————
Myanmarin entisen pääkaupungin Yangonin kuuluisamman nähtävyyden, 100 metrin korkeuteen kurottavan kultaisen Shwedagon pagodin portaikot ovat lukuisien puuveistopajojen ja uskontoon liittyvien oheistuotteiden aarreaitta. Kuvan puuveistos on löydetty puuveistäjän työpajan hylättyjen puukappaleiden kasasta. Norsun päällä seisovan munkin kuva on osin rikki ja kärsinyt lisäksi trooppisten hyönteisten aiheuttamista tuhoista. Asiakas on tuonut vanhan patsaan puuveistäjälle malliksi, jonka mukaan tilaus on sitten tehty.

Myanmarin buddhalaisuus kuuluu ortodoksiseen Theravada-koulukuntaan. Uskonnossa tämä tarkoittaa pālin kielen käyttämistä seremoniallisena pyhänä kielenä. Taiteessa henkilögalleria rajautuu yleensä historialliseen Gotama Buddhaan ja hänen legendaansa läheisesti kuuluviin hahmoihin. Veistos esittää norsun päällä seisovaa munkkia, Shin Sivalia. Shin ei ole henkilön nimi, vaan kunnioittava etuliite, jota käytetään yksinomaan korkea-arvoisista buddhalaisista munkeista. Shin Sivalin legenda kertoo, että hän syntyi kuninkaalliseen perheeseen Nepalissa vietettyään kokonaista seitsemän vuotta äitinsä, kuningatar Suppavasan kohdussa. Poika osasi puhua jo vastasyntyneenä. Legendassa on siten yhtymäkohtia Gotama Buddhan legendan kanssa. Sivali liittyi munkkikuntaan Buddhan lähimmän oppilaan Sariputtan vihkimänä. Mielenkiintoinen historiallinen yksityiskohta on, että Shin Sivali tunnettiin Myanmarissa jo ennen buddhalaisuuden rantautumista kuningaskuntaan.

Shin Sivali esitetään aina munkin kaapuun puettuna, kädessään vaellussauva, almukulho, munkkien käyttämä pyöreä palmunlehtiviuhka ja rukousnauha. Esimerkkiveistoksen käsi on poikki, joten vaellussauva on poissa. Tässä munkki seisoo norsun päällä. Eläimen syöksyhampaat ovat kadonneet, mutta seikka, että niiden paikka on selvästi havaittavissa paljastaa asiakkaan syntymäpäivän: hän on syntynyt keskiviikkona, aamupäivällä. Myanmarissa horoskoopit ovat erittäin tärkeitä ihmisten arjessa. Horoskooppi perustuu kahdeksaan viikonpäivään, ei siis syntymäkuukauteen kuten Euroopassa tai syntymävuoteen, kuten kiinalaisperäisessä eläinhoroskoopissa. Viikonpäivistä keskiviikko jaetaan kahtia puolilta päivin. Syöksyhampailla varustettu norsu toimii silloin syntyneiden suojelijana ja onnea tuottavana amulettina.

Shin Sivali on matkalaisten ja kodin suojelija. Hänen arvellaan turvaavan kotia mm. tulipaloilta ja karkottavan varkaat. Buddhalaisuuden ikivanhoihin kirjoituksiin ja melko vaativaan abstraktiin filosofiaan liittyi jo varhain tavallista kansaa lähellä olevia hyväntahtoisia suojelijoita. Shin Sivali on Myanmarissa heistä kenties rakastetuin. Myanmarilaiset uskovat, ettei Shin Sivali ole ”oikeasti” kuollut, vaan valvoo uskovien hyvinvointia joltakin aistihavaintoja korkeammalta tasolta. Hänelle osoitettujen maallisten toiveiden voi siksi olettaa myös toteutuvan. Samantyyppisiä uskomuksia löytyy myös muualta Aasiasta, mm. Japanista, eivätkä käsitykset ole oikeastaan kovin kaukana katolisuuteen kuuluvasta pyhimysten palvonnastakaan.


KERÄILIJÄN VINKKI
Kuvan veistos on löydetty veistäjän pois heittämien puukappaleiden joukosta hänen työhuoneensa läheltä. Älä vie mitään esineitä mukanasi kysymättä ensin lupaa (ja hintaa) käsityöläiseltä tai mahdolliselta omistajalta. Asiasta voi syntyä kiistaa ja pahimmassa tapauksessa joudut selvittelemään juttua poliisin kanssa. Temppeleiltä, luostareista ja pagodeista ei missään tilanteessa saa irrottaa osia matkamuistoiksi. Antiikin ostaminen hämäräperäisiltä kauppiailta on rikos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s