Vaeltaja ikuisella matkalla

akiyama_leimuavataivas
Teos:
AKIYAMA Iwao, Vaeltajamunkki, punainen aurinko  Tekniikka ja materiaali: Käsinväritetty puupiirros, sivellinkalligrafia  Koko: 17 x 12,5 cm  Hankintapaikka ja aika: Kioto, lahjoitus taiteilijalta
————————————————————————————————————
Iwao AKIYAMA (1921-2014) on yksi Japanin puupiirrostaiteen tunnetuimmista mestareista. Hänen taiteensa on rosoisesta ekspressiivisyydestään huolimatta syvästi buddhalaista. Tässä esiteltävän kuvan vaeltaja tekee matkaa lukemattomissa Akiyaman puupiirroksissa. Buddhalaisen pyhiinvaeltajan matka kulkee kohti valoa. Taivaalla leimuava aurinko liittyy Kokūzō Bosatsuun, viisauden ja myötätunnon bodhisattvaan. Akiyaman teokseen liittämä runo on vapaamuotoisesta haikurunoudesta tunnetun Santōkan käsialaa (Santōka Taneda 1882-1940).

Siihen asti kuljen
kunnes leimuaa taivas

Akiyama syntyi eteläisellä Kyūshūn saarella 21.3.1921. Taiteesta kiinnostunut nuorukainen opiskeli ensin piirustusta buddhalaisen munkin opastuksella. Varsinaisen uransa alussa Akiyamaa kiinnosti öljyvärimaalaus, mutta tavattuaan ekspressionistisen puupiirroksen mestarin Shikō MUNAKATAN (1903-1975) hän vaihtoi ilmaisunsa tekniikaksi puupiirroksen. Akiyama opiskeli Munakatan johdolla vuosina 1959-1965.

Akiyaman taiteessa japanilainen perinne, syvästi sisäistetty buddhalaisuus ja moderni dynaamisuus yhdistyvät pieniksi, meditatiivisiksi kuviksi. Akiyaman tunnusomaisimpia aiheita olivat sympaattiset, suurisilmäiset pöllöt. Ukiyo-e -taiteesta tutut selkeät kuvapinnat ja hämmästyttävän tarkat yksityiskohdat eivät kiinnostaneet Akiyamaa. Hän poikkesi vanhasta perinteestä myös siinä, että taiteilija toteutti teoksensa laatan kaiverruksesta vedostamiseen ja viimeistelyyn itse.

Akiyama oli erittäin tuottelias taiteilija. Elämänsä viimeisinä vuosina hän edelleen vedosti kuva-aiheensa laatalta, mutta lisäsi niihin värit vesivärein maalaamalla. Käsinväritettyihin kuviin hän kirjoitti runot sivellinkalligrafialla. Tästä syystä teoksista ei aina löydy taidegrafiikan tuttuja vedosmääriä osoittavia lukuja, vaan pelkkä vuosiluku. Taiteilija maalasi ja kirjoitti runokalligrafioita teoksiinsa joka päivä elämänsä loppuun saakka. Akiyama Iwao kuoli 93-vuotiaana 15.9.2014. Taiteilijan teoksia on yksityiskokoelmien lisäksi lukuisten kansainvälisten taidemuseoiden kokoelmissa, mm. British Museumissa, National Museum of Scotlandissa ja National Gallery of Victoriassa Australiassa.

Runon suomennos Tuula Moilanen

EYE on ART toivottaa rauhallista juhlan aikaa ja onnellista uutta vuotta 2020!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s