Hyvää yötä, kullanmuru

kiinalainenmaalaus
Teos:
Kiinalainen maalaus, Äiti nukuttaa pientä poikaa  Tekniikka ja materiaali: Akryyli kankaalle, kiilakehyksessä  Koko: 30 x 30 cm  Hankintapaikka ja aika: Chinatown, Singapore 2009
————————————————————————————————————
Äiti ja lapsi -aihelma ei ole kovin tyypillinen Kiinan pitkässä taideperinteessä. Historiallisesti se astuu mukaan taiteilijoiden valitsemiin teemoihin vasta 1900-luvun loppupuolella. Traditionaalinen maalaustaide keskittyi taolaisuuden vaalimaan meditatiiviseen maisemaan, jossa ihminen on vain pieni kasvoton osa suurta luontoa. Kungfutselaisuus puolestaan ihaili yhteiskunnallista järjestystä, joten keisareiden ja korkeiden virkamiesten muotokuvat ohittivat kotoisat tunnelmakuvat. Mikäli naisia esitettiinkin, esittivät he usein jotakin hierarkkisen asetelman pienempää roolia, vaimoina, palvelijattarina tai koristeellisina jalkavaimoina, alleviivaamassa kuvan keskeisten miesten asemaa. Lapsikuvat, erityisesti pulskat poikalapset, liittyvät usein uudenvuoden tervehdyksiin onnen ja hedelmällisyyden symboleina.

Esiteltävä maalaus edustaa 2000-luvun alun modernia kiinalaista nykytaidetta. Siinä realismi ja naivismi lyövät kättä nostalgisen, kadonnutta Kiinaa kuvaavan tunnelman kanssa. Naivismi tarkoittaa tässä taiteilijan valitsemaa tapaa kuvata tilaa perspektiiviä muunnellen. Maalaus on hankittu Singaporen Chinatownin taidegalleriasta, jossa oli Kiinan kansantasavallasta tuotettu näyttely. Tätä maalausta ei ole signeerattu, eikä galleristi tiennyt tekijän nimeä. Hän kertoi hankkineensa näyttelykokonaisuuden ”suhteillaan”. Näyttelyn teokset olivat pienikokoisia ja nimettömien taiteilijoiden tekemiä. Sivellintyöskentelyn jälki ja teoksen varsin edullinen hinta viittaavat jossakin päin Kiinaa sijaitsevaan työpajaan, jossa viehättäviä pikku maalauksia tuotetaan sarjatyönä.

Yamauba_kintoki

Japanilainen äiti-lapsi kuva. Yamauba imettää Kintokia. Yamauba on vuorilla asustava haltija, joka voi ottaa erilaisia hahmoja. Tarinan mukaan haltija hoivasi Kintokia, josta kasvoi legendojen voittamaton Kintarō. Utamaron puupiirros (1802)

Hyvää yötä, kullanmuru on luultavasti nuoren lahjakkaan taiteilijan teos. Äiti ja lapsi -teema on tuttu länsimaisen taiteen kantavana teemana kristillisen symboliikkansa vuoksi. Aasiassa aihe sulautui jesuiittapappien 1400-luvulla aloittaman lähetystyön kautta buddhalaiseen veistotaiteeseen myötätunnon jumalatar Guanyinin (Japanissa esim. Mariya Kannon) yhtenä esitystapana. Hyvää yötä, kullanmuru kuvaa äitiä, joka istuu perinteisessä selän avoimeksi jättävässä paidassa ja pehmeästi laskeutuvissa housuissa katosvuoteen laidalla. Vuoteeseen maalatut värikkäät kuvat antavat vihjeen lapsen sukupuolesta: katoksen keskellä on karppi, poikien symboli. Äiti on kenties juuri kertonut iltasadun. Ikkunasta kurkistava kuu sallii kuvan katsojan pohtia, oliko tarina ehkä vanha myytti Kuussa asustavasta Chang ’e neidosta. Sammuksiin puhallettu kynttilä kertoo, että pienokainen on vaipunut rauhalliseen uneen.

Kiinan nykytaiteen läpimurto lännessä tapahtui 2000-luvun alkupuolella. Taiteilijat esiintyivät modernia Uutta Kiinaa symboloivissa ryhmänäyttelyissä Yhdysvalloissa ja Euroopassa, myös Suomessa. Teokset ovat tunnistettavasti Kiinan 5000 vuotta vanhan maalaustaiteen perillisiä. Nimekkäimpien nykytaiteilijoiden, kuten mm. Zhang Xiaogangin ja Wei Dongin teoksia myydään kansainvälisillä taidemarkkinoilla miljoonien dollarien hintaan. Ne ovat aina signeerattuja.


KERÄILIJÄN VINKKI
Singaporen ja Hongkongin tapaisten suurkaupunkien galleriat ovat antoisa vierailukohde nykytaiteesta kiinnostuneelle. Edullisten löytöjen joukossa voi piileskellä tulevaisuuden tärkeä nimi. Maalaustaiteen keräily edellyttää perehtymistä ja tietoa: digitoisinnot maalauksista ovat valitettavan yleisiä myös Suomessa.

Artikkeli ©  Irene Wai Lwin Moe
Teoskuvat  ©  Irene Wai Lwin Moe, Tuula Moilanen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s