Valon ja pimeyden ikuinen taistelu

RAGNA

Teos: Barong -naamio  Tekniikka ja materiaali: Maalattu puuveistos  Koko: leveys 40 cm, korkeus 32 cm, syvyys 15 cm  Hankintapaikka ja aika: Ubud, Bali 1991
————————————————————————————————————
Monet Balilla matkailevat turistit viehättyvät Ubudin kylän temppelipihalla iltaisin esitettävistä tanssiesityksistä. Hypnoottisen gamelan-orkesterin säestämän musiikin tahdissa liikkuvien eteeristen tanssijoiden värisevät eleet tuovat mieleen paratiisisaaren kukat, jotka avautuvat hiljalleen trooppisessa yössä. Tässä esiteltävä Barong -naamio on valmistettu mestarillisista taiteilijoistaan tunnetussa Ubudissa 1990-luvun alussa. Se on tarkoitettu koristamaan eurooppalaisen vieraan kotia, eikä siis ole aito tanssinaamio. Tanssiteatterissa Barong -naamion suu liikkuu ja se on vain osa kookasta myyttistä olentoa. Naamion pyöreäksi avatut silmät ovat tärkeä osa myös ihmistanssijoiden naamiomaisiksi jähmettyneiden kasvojen ilmaisua.

Barong liittyy Balin ikivanhaan, ennen hindulaisuuden saapumista saarella harjoitettuun animistiseen uskomusjärjestelmään. Siinä maagisen tanssiesityksen tehtävänä on ylläpitää universumin tasapaino. Esitys järjestettiin, jos papit ennustivat jonkin vaaran uhkaavan kylää. Ennen hollantilaisten siirtomaaisäntien ja sittemmin tuhansien turistien maihinnousua saarelle, esitykseen osallistuivat tavalla tai toisella kylien asukkaat seremonioihin vihkiytyneiden pappien opastuksella. Monimutkaiset tanssit ja myös soittaminen gamelan-orkesterin metallisilla lyömäsoittimilla opittiin jo lapsena. Tanssiesitysten yleisönä olivat inhimillisiä kohtaloita hallitsevat jumaluudet. Barong -esityksen juoni kertoo hyvän ja pahan, valon ja pimeyden, mustan ja valkoisen magian välisestä taistelusta. Tuo ikiaikainen kamppailu löytyy eri muodoissa kaikkien kulttuurien keskeisistä myyteistä, myös kristinuskosta. Barong on eräänlainen leijonan ja lohikäärmeen välimuoto. Hahmo on pelottavan noidan, Rangdan vastapeluri esityksessä, joka huipentuu ekstaattiseen loppukohtaukseen. Siinä kyläläiset vaipuvat transsiin ja kääntävät velhon noitumina kris-tikarinsa omaan rintaansa. Barongin valkoinen magia voittaa lopuksi ja Rangda pakenee keräämään voimiaan uutta koetusta varten.

Barong-hahmon sisällä on kaksi miestä, jotka kannattelevat pitkäturkkisen, koristeellisen olennon ruumista. Rangda-noitaa esittävä tanssija vaihtaa naamiotaan esityksen kuluessa. Temppelitanssien naamiot ovat pyhiä ja ne säilytetään huolella kankaisiin paketoituina temppeleissä. Niitä ei myydä turistikaupoissa eikä esitellä uteliaille vieraille. Balilaisen tanssiteatterin muutkin antiikkiset naamiot ovat erittäin harvinaisia ja kalliita. Vanhoja naamioita on eurooppalaisten museoiden kokoelmissa, mm. Tropenmuseumissa Amsterdamissa.

Barong dance. Ubud, Bali Indonesia 2010

Maailman väkirikkaimpaan muslimivaltioon Indonesiaan kuuluvan pienen hindulaisen Balin omintakeinen taide kiehtoi länsimaisia taiteilijoita jo runsas vuosisata sitten. Eksotiikankaipuu ja seikkailu olivat muotia erityisesti 1920-luvulla. Nyt sen jännittävät perinteet palvelevat saaren koko ajan kasvavaa turismiteollisuutta.

Katso video
https://www.youtube.com/watch?v=g5O8gnQh5Po


KERÄILIJÄN VINKKI
Naamiot ovat kiehtova, mutta kodin seinätilaa paljon vievä harrastus. Sen sijaan, tai esineistön keräilyn lisäksi, elämys aidosta esityksestä on hieno tapa koota ”aineeton” kokoelma elämyksiä. Tanssiteatteri on mielenkiintoinen tapa tutustua Aasian eri maiden käsitykseen kauniista. Tarinoiden taustojen tutkiminen ja omista kuuntelutottumuksista poikkeavaan musiikkiin syventyminen luovat pohjaa unohtumattomille teatteri-illoille. Esitysten kuvaaminen kannattaa unohtaa. Keräilykirjaan voi liimata ohjelmalehtisen, pääsyliput ja postikorttikuvia. Elämyksen herättämät henkilökohtaiset tunnelmat on myös tärkeää kirjata ylös.

Artikkeli  ©  Irene Wai Lwin Moe
Naamiokuva  ©  Daniel Wai Lwin Moe
Kuva Barong -tanssiesityksestä Ubudissa: Bali Green Tour  https://baligreentour.com/

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s