TERVEISIÄ TUONPUOLEISEEN

JossPaperMONEY

Teos: Kiinalainen kummitusraha (”helvettiraha”)  Tekniikka ja materiaali:  Puupiirros kultakalvolla päällystetylle suitsukepaperille  Koko: 15,5 x 22 cm  Hankintapaikka ja aika:  Singaporen Chinatown, 2008
——————————————————————————–
Moniin kiinalaisten viettämiin juhliin kuuluu olennaisesti perheen ja suvun edesmenneiden jäsenten muistaminen tarjoamalla ruoka- ja juomauhri sekä lahjoittamalla heille erilaisia paperista valmistettuja tarve-esineitä ja niputtain ns. kummitusrahaa (jīnzhǐ  金纸  – ”kultapaperi”). Symbolisten lahjojen tarkoituksena on tehdä vainajien olo mukavaksi Tuonpuoleisessa. Hyvältä tuoksuvan, suitsukepaperille painetun valuutan lisäksi tarjolla on värikkäiden painopaperisten helvettirahojen valikoima. Tämän ”vaihtoehtoisen valuutan” lahjoittamisella on todella pitkä historia. Savesta valmistettuja kolikoita on löydetty jopa 3 500 vuotta vanhoista haudoista. Tapa yhdistää taolaisuuden ja kungfutselaisuuden, muttei ole vieras buddhalaisillekaan.

Puupiirroskuvan aiheena on tuonpuoleista hallitseva Jadekeisari seuralaisineen. Jadekeisarin tehtävänä on määritellä vainajan kohtalo eli aika, jonka tämä viettää hänen valtakunnassaan. Kuoleman valtakunnassa on lukuisia kärsimyksen kerroksia. Sielu liikkuu tässä olemassaolon peilimaailmassa Karman lain kääntyessä hiljalleen eteenpäin. Kun edellisen elämän rikkomukset on suoritettu, voi sielu jatkaa matkaansa uuteen syntymään. Ihmisten maailmaan jääneet sukulaiset pyrkivät tasoittamaan piinan aikaa muistolahjoin.

Kiinnostava yksityiskohta kummitusrahan historiassa kertoo kohtaamisesta kristittyjen lähetyssaarnaajien kanssa 1400-luvulla. Jesuiitat ehättivät kertomaan kiinalaisille ja muille Aasian kansoille kuoleman jälkeen odottavasta Helvetistä: ikuinen piina odottaa niitä, jotka eivät käänny kristinuskon seuraajiksi. Niinpä Tuonpuoleiseen tänä päivänäkin lahjoitettujen tuotteiden nimissä vilahtelevat Helvetti ja Taivas, vaikkei läntinen uskomusjärjestelmä muutoin kannatusta ole saanutkaan. Rahojen ja muiden paperisten tuotteiden polttaminen jatkuu moderneissa kaupungeissa entiseen tapaan.

* Löydä muita Kiina-aiheisia artikkeleita TÄÄLTÄ


Blogisivustoltamme löydät artikkeleiden lisäksi neuvoja oman kokoelman perustamiselle. Olemme nyt avanneet myös KAUPPA-sivuston, josta voit hankkia aitoja japanilaisia puupiirroksia. Tutustu myös TULOSSA -sivulta löytyvään tapahtumakalenteriin. Kevään 2020 aikana on tarjolla mielenkiintoista ohjelmaa erityisesti Japanista kiinnostuneille.

Artikkeli ja kuva © Irene Wai Lwin Moe 2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s