Thangka – Opas hiljaisuuden kimaltavalle polulle

thangka_fixed

Teos:  Bodhisattva Avalokiteshvaraa esittävä thangka-maalaus. Koko: 58 x 42 cm, kankaaseen kehystettynä 84 x 55/64 cm.  Hankintapaikka ja -aika:  Chiang Mai, Pohjois-Thaimaa, 1991
————————————————————————————————————
Kuvan thangka on valmistettu Ladakhissa, Intian pohjoisimmassa Jammun ja Kashmirin osavaltiossa 1980-luvulla. Thangkan keskushahmo seisoo luontevassa S-kaaren muodostavassa asennossa lootuksen terälehdistä muodostuvalla jalustalla. Avalokiteshvara, myötätunnon ja armeliaisuuden bodhisattva, on buddhalaisen universumin suosituin jumaluus. Bodhisattvan herkät kasvot ovat hätkähdyttävän kauniit. Alas luodut silmät ja tyyni hymy huokuvat sisäistä rauhaa. Hänen takanaan on Valaistumista symboloiva mandorla, mantelinmuotoinen sädekehä. Myös bodhisattvan päätä ympäröi sädekehä. Hänen toisessa kädessään on kukkiva lootus, toinen on käännetty armeliaisuutta ja hyväntahtoisuutta osoittavaan varada mudraan. Himalajan lumiset huiput kohoavat maisemassa taustalla. Pään yläpuolella on kolme lootusvaltaistuimella istuvaa meditaatio-Buddhaa. Jalkojen juuressa polvistuu kaksi askeettista erakkoa.

thangka_detail

Bodhisatva Avalokiteshvara / Yksityiskohta maalauksesta

Bodhisattvat ovat valaistuneita olentoja, jotka ovat jääneen inhimillisen elämän tasolle auttaakseen kärsiviä ihmisiä ja muita eläviä olentoja Valaistumisen tiellä. Avalokiteshvaralta voidaan pyytää apua arkiseen elämään, vaikkapa opiskeluun, avioliittoon, lapsiin tai terveyteen liittyvissä huolenaiheissa. Tiibetinbuddhalaisuuden rikkaasta Pantheonista löytyy suojelijoita ja auttajia kaikkiin muihinkin inhimillisiin toiveisiin. Avalokiteshvara kuvataan Intiassa, Sri Lankalla ja Nepalissa miespuolisena, mutta Itä-Aasiassa hän on naispuolinen Guanyin (Kiina) ja Kannon (Japani). Tiibetiläisessä taiteessa hänet voidaan kuvata joko miehenä tai naisena (Padmapani – ”Lootuskätinen”). Myös ”Tuhatkätinen” hahmo on tavallinen. Käsivarret symboloivat bodhisattvan kaikkivoipaisuutta.

Thangkat ovat Tiibetissä, Nepalissa, Mongoliassa ja Intian pohjoisimmilla alueilla harjoitettavaan Vajrayana buddhalaisuuteen kuuluvia pyhiä maalauksia, joita käytetään meditaatioharjoitusten välineenä. Vajrayana, ”Timanttipolku”, tunnetaan värikkäistä rituaaleistaan ja monikerroksisen universumin kansoittavista jumaluuksistaan. Vajrayanasta 700-luvulla kehittyneen tiibetinbuddhalaisuuden tunnetuin edustaja on Dalai Lama, jonka katsotaan olevan Bodhisattva Avalokiteshvaran maanpäällinen inkarnaatio.

thangka_kiinasta

Elämää nielevä Aika. Kiinalainen thangka-maalaus (Suzhou 2013)

Thangkan aiheena voi olla joko Buddha tai Bodhisattva, tai joku muu universumin energioihin liittyvä hurja demoninen jumaluus. Myös Mandalat, mielen meditatiiviset kartat ovat tavallisia thangka-maalauksen teemoja. Eroottiset Yab-Yum -aiheet symboloivat kosmista harmoniaa. Thangka-maalari ei ole taiteilija sanan länsimaisessa mielessä. Hänen tehtävänään on kopioida pyhät aiheet täsmällisesti perinteen määrittelemien geometristen sääntöjen mukaisesti. Opiskelu kestää useita vuosia ja edellyttää oppilaalta initiaatiota pyhän aiheen kuvaamiseen. Thangkat maalataan silkille tai ohuelle puuvillakankaalle, jotka on pohjustettu kalkkiseoksella tai gessolla ja kiillotettu lasinpalalla. Perinteiset thangkat maalattiin itse hierretyin mineraalivärein, mutta nykyisin valmiit guassi- ja akryylivärit ovat yleistyneet kysynnän kasvaessa. Thangka ommellaan kiinni brokadi- tai silkkikehykseen. Sen etupuolta suojaa silkkinen verho. Thangkat olivat alun perin kiertelevien munkkien matkavarustuksiin kuuluvia maalausrullia. Maalausten lisäksi thangkoja valmistetaan myös ompelemalla (applikaatio). Ommellut thangkat ovat usein valtavan kokoisia, vain festivaalien aikana temppelirituaaleissa avattavia kankaita. Kiinnostus tiibetinbuddhalaisuuteen on kasvanut länsimaissa nykyisen Dalai Laman aktiivisen toiminnan ansiosta ja monien kansainvälisten julkisuuden henkilöiden liityttyä uskonnon seuraajiksi.

Thangka-maalaus on tarkoitettu henkilökohtaisten meditaatioharjoitusten ja sutra-teksteihin keskittymisen avuksi. Buddhalaisuuteen kuuluu, että kuva-aiheen valitsee hengellinen opettaja tai munkki. Pyhiä maalauksia ei ole tarkoitettu antamaan kodin sisustukseen eksoottista vivahdetta. Turisteille tarjolla olevissa painokuvissa ja sarjatuotantona toteutetuissa thangkoissa ei noudateta pyhälle kuvalle vaadittavia rituaaleja, joten ne sopivat myös matkamuistoiksi.


KERÄILIJÄN VINKKI
Thangka-maalauksia on myytävänä turistikeskusten basaareissa Nepalissa ja tiibetiläisluostareiden lähellä Kiinassa. Myös Tiibetin pakolaishallituksen keskus Dharamsala Pohjois-Intiassa on suosittu matkailukohde. Erityisen tarkkana matkailijan kannattaa olla Kiinassa, jossa Tiibet-kiinnostukseen on vastattu tuottamalla thangkoista painokuvia. Myös painokuvat on varustettu kangaskehyksin. Aitoa maalausta etsivän kannattaa hakeutua suoraan thangka-maalareiden työhuoneelle, joissa thangkoja myydään kehystämättöminä. Puupiirroksina käsinvalmistetulle paperille painetut thangkat ovat kiinnostava ja harvinaisempi keräilykohde.

Artikkeli  ©  Irene Wai Lwin Moe
Kuvat  ©  Daniel Wai Lwin Moe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s