Esine: Käsinmaalattu Fukusuke-säästölipas Koko: 15 x 13 x 6,5 cm Materiaali: Poltettu savi Hankintapaikka ja -aika: Antiikkikauppa Kiotossa, Japanissa 1990-luvun alussa
————————————————————————————————————————-

Pohjasta löytyvät kirjaimet ”MISA, NU” viittaavat muottivalmisteisen lippaan maalariin
Tässä esiteltävä antiikkinen Fukusuke on peräisin 1900-alkupuolelta, ajalta ennen toista maailmansotaa. Nukke on valmistettu muottitekniikalla – etu- ja selkäpuolen välillä on liitossauma. Fukusukella on yllään samuraiden ja hovimiesten perinteinen kamishimo-asu. Pukuun kuuluvat leveälahkeiset hakama-housut ja hartialinjaa jyrkästi korostava hihaton yläosa kataginu. Toisessa kädessä hahmolla on viuhka, toinen on asetettu polvelle. Säästölippaaksi tarkoitettu keramiikkaesine on käsinmaalattu etupuolelta. Kääntöpuoli, jossa on aukko kolikoiden sisään sujauttamista varten, on jätetty viimeistelemättä. Säästölippaassa ei ole irrotettavaa aukkoa, josta rahat saataisiin ulos. Tarkoituksena onkin säilyttää tulevaa taloudellista menestystä ennakoivat pikkurahat onnen symbolin sisällä.
Fukusuke on kauppiaiden onnea tuottava apulainen. Japanilaisille ominaisessa polvi-istunnassa kuvatun pojan huomiota herättävin piirre on suurikokoinen pää ja pyöreänpulleat korvanlehdet. Kaljuksi ajeltu sinertävä päälaki ja sen yli sidottu hiusnuttura chonmage, muistuttavat monista elokuvistakin tuttua samuraisoturien kampausta. Fukusuke-nuket olivat Edo-kaudella (1600-1868) tavallinen teehuoneiden ovella asiakkaita tervehtivä näky. Fukusuken lystikäs hahmo symboloi nuorekkuutta, menestystä ja onnea – joita etsittiin, ainakin hetkellisesti, punaisten lyhtyjen alueilta. Fukusuke-nukkeja tai niitä esittäviä kuvia voi edelleen nähdä japanilaisissa kaupoissa, erityisesti liikkeiden ikkunoissa ja ovensuussa. Joskus hahmo kuvataan kumartamassa eli toivottamassa asiakkaat tervetulleiksi ostoksille.
Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että Fukusuke löytyy The Beatles -yhtyeen vuonna 1967 julkaiseman legendaarisen Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumin kansikuvasta. Länsimaissa kenties tutumpi näky on kättään pariston voimalla vilkuttava onnea tuottava kissa, maneki-neko, joka on levinnyt eri puolelle maailmaa aasialaisyhteisöjen, kauppojen ja ravintoloiden mukana.

Sekatavarakauppias Nakanishi Kamejiron hikifuda-juliste 1900-luvun taitteesta. Lukuisat Fukusuke-pojat kantavat riisipaaleja ja aarteita sisään varastoon.
Artikkeli © Irene Wai Lwin Moe ja Tuula Moilanen
Kuvat © Tuula Moilanen