KALAGA – Sametinpehmeä reliefi

prinssikalaga
Teos:
  Juhlakulkuetta esittävä kalaga-seinävaate (osakuva)  Koko: 75 x 145 cm  Materiaali:  Applikoitu ja paljetein kirjailtu sametti- ja puuvillakangas
Hankintapaikka ja aika:  Yksityinen käsityöläiskoti Mandalayssa, Myanmarissa 1992
————————————————————————————————————————-
Kalagat ovat kirjailtuja ja osittain kapokkivanulla reliefin muotoon täytettyjä seinäkankaita. Tässä melko suurikokoisessa kalaga-seinävaatteessa on aiheena buddhalainen kertomus prinssi Vessantarasta. Legenda kuuluu Gautama Buddhan edellisistä elämistä kertovien Jataka-tarinoiden joukkoon. Prinssi Vessantara edustaa äärimmäistä anteliaisuutta. Kuva-aihelmassa prinssi seurueineen ratsastaa valkoisella elefantilla, joka on Kaakkois-Aasiassa hallitsijan ehdottoman vallan symboli. Elefantin jalkojen juureen on polvistunut kuivuudesta kärsivän naapurikuningaskunnan hallitsijan Kalingan lähettämä bramiinien lähetystö. Bramiinit pyytävät prinssi Vessantaralta valkoista elefanttia, jonka uskotaan tuovan kauan kaivattua sadetta valtakuntaan. Vessantara suostuu pyyntöön empimättä. Valkoisen elefantin luovuttaminen on ennenkuulumaton anteliaisuuden osoitus. Tarinan jatkuessa prinssi luopuu kaikista vaurauden ja vallan merkeistä, kunnes asuu perheineen erakkomajassa keskellä viidakkoa. Prinssi Vessantaran legendan tuntevat kaikki myanmarilaiset ja thait uskontokunnasta riippumatta. Anteliaisuudesta ja hyväntahtoisuudesta onkin muodostunut kansallisia hyveitä buddhalaisissa maissa.

Nimitys ”kalaga” viittaa sanskritinkieliseen sanaan, joka tarkoittaa ”ulkomaalaista verhoa”. Seinävaatteita tiedetään valmistetun Myanmarissa (Burmassa) varmuudella ainakin 1830-luvulla, mutta varsin todennäköisesti taito on vuosisatoja vanhempaa perua. ”Ulkomaalaisuus” saattaa viitata nykyisen Thaimaan rajalla asuvaan Shan-heimoon. Palatsien koristamisen lisäksi suurikokoisia kalaga-tekstiilejä on joskus käytetty korkea-arvoisten buddhalaisten munkkien hautausseremonioissa. Aitoja antiikkisia kalagoja on säilynyt vain vähän, mutta brittimiehityksen aikana 1885-1948 eksoottiset kankaat löysivät tiensä myös eurooppalaisiin koteihin. Nykyisin kalaga-appilikaatiolla valmistetaan erilaisia tuotteita, mm. lakkeja ja vaatteita turismiteollisuuden luomaan kysyntään. Norsu lienee tavallisin aihelma matkamuisto-kalagoissa. Tuotantoa on runsaasti myös Thaimaassa, jossa matkailijoiden virta käy vuolaimpana. Kuva-aiheisiin on lisätty myös kiinalaisia ostajia kiinnostavia lohikäärme- ja tiikeriaiheita. Perinteisillä buddhalaisuuteen liittyvillä aiheilla on rajoitetummin kysyntää.

kalaga_dragon

Lohikäärme-aiheinen kalaga

Kalagojen valmistukseen osallistuu useita erikoistuneita henkilöitä. Tavallisimmin työ etenee naisten ryhmissä. Taiteilijan hahmottelema samettikangas pingotetaan matalaan bambukehikkoon, jonka ympärillä ompelijat istuvat. Applikoitavia hahmoja voidaan hankkia myös valmiiksi paljetein koristettuna. Hahmot ommellaan paikoilleen ja täytetään vanulla. Puut ja muu kaksiulotteiseen maisemaan liittyvä rekvisiitta ommellaan kankaaseen, kun pääosaa esittävät hahmot on kiinnitetty paikoilleen. Valmis kangas pohjustetaan ohuemmalla puuvillakankaalla, jolloin kuvan ympärille muodostuu kehys. Korkeatasoisimmat aidot kalagat löytyvät edelleen vanhan kuninkaallisen pääkaupungin Mandalayn käsityöläiskujilta. Keräilijän kannattaa etsiä koristeellisten norsujen tai horoskooppieläinten sijasta ikivanhoihin buddhalaisiin legendoihin pohjaavia teoksia. Niiden valmistaminen on vaarassa, kun kysyntä ja taloudelliset intressit ohjaavat käsityöläisten neulojen suuntaa.


KERÄILIJÄN VINKKI
Kun olet hankkimassa kalagaa, tarkasta huolellisesti, että kaikki paljetit ja helmet on kiinnitetty pohjakankaaseen ompelemalla. Kysy tekijöiltä tai myyjiltä kertovan kuva-aiheen sisältö. Joskus tarjolla on edullisia vaatteita, tyynynpäällisiä ja seinäkoristeita, joihin paljetit on liimattu. Ne eivät kestä kuljetusta ja aikaa. Hankkimalla aidon, ompelemalla valmistetun kalagan autat pitämään yllä vanhoja, arvokkaita myanmarilaisia käsityötaitoja.

Artikkeli  ©  Irene Wai Lwin Moe
Kuvat  ©  Daniel Wai Lwin Moe

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s