Onnea ja menestystä Uuteen Vuoteen!

bty

Teos:  Kiinalainen uudenvuoden onnenvedos  Tekniikka:  Puupiirros ohuelle käsintehdylle paperille  Koko: 30 x 45 cm  Hankintapaikka ja -aika:  Antikvariaatti-markkinat Kiotossa, Japanissa 2002
————————————————————————————————————
Uudenvuoden kuvat alleviivaavat inhimillisiä toiveita onnesta, menestyksestä ja terveydestä. Tässä kuvassa esiintyy vaurauden ja taloudellisen menestyksen suojelija Luxing (Lu Xing) kahden lapsen ja vartijoidensa kanssa. Jumaluuden toivotaan turvaavan kodin ja perheyrityksen onnen tulevan vuoden aikana. Vedoksen alareunassa on seuraavat kirjainmerkit (vapaa käännös): Shēngyì xīnglóng tōng sìhǎi / Cáiyuán màoshèng dá sānjiāng = Suurta menestystä liike-elämässä yli neljän meren / Saavutetun varallisuuden kasvua ja onnea yli kolmen joen.

Luxing on yksi kiinalaisille tärkeästä kolmen jumaluuden, Kolmen Tähden (Sanxing) joukosta. Kädessään jumalalla on ruyi, myyttinen hyvän onnen talismaani. Ruyissä on tyypillisesti pitkä, s-kaaren muotoinen varsi. Se päätyy pilvenmuotoiseen koristeeseen, joka tulkitaan usein myös lingzhi sieneksi. Ruyi tarkoittaa suomeksi ”kuten haluatte”, joten sillä on voimallinen toiveita toteuttava mahti. Ruyi edustaa siten myös hallitsijan ehdotonta valtaa yli kansalaisten.

Luxing on myös opiskelijoiden suosikkijumaluus. Hän turvaa mm. menestymisen lopputenteissä. Kaksi muuta suojelijaa ovat Fu – onnen jumaluus (Jupiter) ja Shou – pitkäikäisyyden jumala (Canopus). Kaikki kolme tähteä löytyvät yötaivaalta. Luxing isännöi Ison Karhun tähdistöä. Jumaluuden molemmin puolin kuvatut pyöreäposkiset poikalapset ovat erilaisten toivomuskuvien tärkeimpiä aiheita. Motiivilla on ikivanhat juuret esi-isien palvontarituaaleissa, jossa perheen vanhin poika huolehtii perheestä ja edesmenneiden sukulaisten muistamisesta.

Nianhuat, uudenvuoden kuvat ovat koristaneet kiinalaisia koteja vuosisatojen ajan. Nimitys nianhua on peräisin vasta 1800-luvulta. Niitä edelsivät zhihuat, paperikuvat, jotka voidaan jäljittää ainakin 400-luvulle jaa, jolloin erilaisia taolaisia ja buddhalaisia amulettikuvia ryhdyttiin valmistamaan puupiirrosmenetelmällä luostareissa. Zhihuat olivat kirjallisten lähteiden mukaan kodin suojelijoiden kuvia Song-kaudella 960-1279, mutta arkiselle paperille painettuina niistä ei luonnollisesti ole säilynyt yhtäkään esimerkkiä. Varmoja dokumentteja on vasta Ming-dynastian ajalta 1368-1644, jolloin puupiirroskuviin lisättiin nianhua-kuville ominaisia onnen ja menestyksen symboleita.

rotat_amuletti

Rottaneidon häät. Vanha opettavainen tarina aviomiehen hyvästä valinnasta kuuluu nianhua-aiheisiin.

Värilliset puupiirrokset kehittyivät 1500-1600-lukujen vaihteessa. Uudenvuoden kuvien kultakausi ajoittuu 1700-luvulle, jolloin käsityöläisperheet ryhtyivät tuottamaan puupiirroksia kasvavan kysynnän tarpeisiin. Aihevalikoima laajeni teatterista ja kirjallisuudesta tuttuihin kertoviin kuvaelmiin. Koska nianhuan pääasiallinen tehtävä oli koristella juhlaan valmistuva koti, kuvat kehittyivät värikkäiksi ja koristeellisiksi. Kuva sijoitetaan kodissa siten, että se asettuu ruokapöytään päin, hieman istuvia ihmisiä korkeammalle ripustettuina.

Katso YouTube video:  Yamg Luoshui  on perinteisten kiinalaisten uudenvuoden kuvien valmistaja jo 19. sukupolvessa. Nyt 89-vuotias taiteilija on työskennellyt puupiirtäjänä koko elämänsä. Hän toivoo elämäntyölleen ja vanhalle perinteelle jatkajaa omista pojistaan. Klikkaa Yamg Luoshuin valloittava kertomus esiin tästä:  VIDEO


KERÄILIJÄN VINKKI
Kiinalaisen uudenvuoden vietto on tullut tutuksi myös suomalaisille. Näyttävien ja äänekkäiden juhlallisuuksien julkisivun takaa löytyy iloinen perhejuhla. Kiinassa ja kiinalaisen kulttuurin vahvalla vaikutusalueella, esimerkiksi Vietnamissa matkaileva tutustuu varmasti myös juhlaan liittyvään esineistöön. Paras tapa tukea vanhan puupiirrostaidon säilymistä on hankkia aito, käsinpainettu uudenvuoden kuva suoraan käsityöläismestarilta.

Artikkeli  ©  Irene Wai Lwin Moe
Kuvat  ©  Tuula Moilanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s