POCHIBUKURO – Rahalahjan hillitty charmi

hiroshige_1 kopio
Teos: 10 pochibukuro-kuorta 55 kuoren kuvasarjasta. Hiroshigen kuuluisan Tokaido-maisemasarjan miniatyyriversio, 1800-l jp. Tekniikka ja materiaali: Puupiirroksia paperille  Koko: Yksittäisen kuoren korkeus 33 x 95 mm  Hankintapaikka ja -aika:  Kioto, Japani 2014
————————————————————————————————————

hiroshige_pakkaus

Hiroshigen Tokaido-sarjan pochibukurot on pakattu numeroituihin säilytyskuoriin, jotka nekin on painettu puupiirroksena.

Pochibukurot ovat japanilaisia rahalahjan antamiseen tarkoitettuja pienikokoisia paperikuoria. Niiden valmistuksen syntyajankohta ei ole tiedossa, mutta joissakin lähteissä ehdotetaan niiden alkuperäksi geishoille annettuja ylimääräisiä rahalahjoja. Kansain alueella pochibukuroilla on ollut juomarahaan viittaava merkitys. Japanissa rahalahja tai maksusuoritus palveluksesta ojennetaan aina vastaanottajalle kirjekuoreen suljettuna. Vastaanottajan huomioiminen hienostuneella pakkauksella on olennainen osa japanilaista käytöskoodia.

Käsinpainettujen pochibukuroiden tuotanto ajoittuu väripuupiirroksen kulta-aikaan 1800-luvun vaihteeseen. Silloin erilaisia kaupallisia painotuotteita virtasi erityisesti vilkkaiden kaupunkien kasvaville markkinoille. Varhaisten pochibukuroiden joukossa on runsaasti huolella valmistettuja pienoistaideteoksia. Kuvat vaihtelevat ukiyo-e kaunottarista ja tekstiilikuvioinneista kansanomaisiin koristeaihelmiin, kukkateemoihin ja pienoismaisemiin. Rahalahjan antaja valitsi kuoren kuvion tai teeman lahjan vastaanottajan ja sen antamiseen liittyvän tilanteen mukaan. Myöhemmin pochibukuroiden aiheisiin otettiin mukaan myös kiinalaisperäisen vuosihoroskoopin eläimet ja muut uudenvuoden onnea tuovat merkit.

Pochibukuroiden koko vaihtelee melko paljon. Yleisin mitta on 45 x 95 mm. Suurimmillaan kuoret ovat luokkaa 20 x 7 cm. Puupiirroksena valmistetut pochibukurot ovat nykyisin varsin harvinaisia. Tapa antaa lapsille taskurahaa uudenvuoden aikaan iloisen värikkäässä pikkukuoressa on kuitenkin säilynyt nykypäivään.

Esittelyssä oleva Hiroshigen antiikkinen miniatyyrisarja on nähtävissä kokonaisuudessaan Tuulan kotisivuilla: tuulamoilanen.com/japanese-prints/

bukuroita

Vas. Sukuvaakunoilla (mon) ja henkilöiden nimillä koristeltuja vanhoja pochibukuroita. Oik. Moderni jäniksen vuoden pochibukuro


KERÄILIJÄN VINKKI
Japanilaisen puupiirrostaiteen ihailijat eivät ole useinkaan huomioineet tätä pienten taideteosten ryhmää. Syynä lienee niiden alkuperän ja tuotantoajankohdan selvittämiseen liittyvät haasteet. Taiteilijat ovat yleensä jääneet nimettömiksi. Pochibukurot tarjoavat kuitenkin kiehtovan lisän puupiirrostaiteen keräilyyn. Niitä kannattaa etsiä ukiyo-e -vedoksia myyvistä antiikkikaupoista. Miniatyyrikokoisen taideteoksen hankkiminen avaa uuden oven japanilaisen kulttuurin kiehtovaan maailmaan.

Artikkeli  ©  Irene Wai Lwin Moe ja Tuula Moilanen
Kuvat  ©  Tuula Moilanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s