Rakkautta intialaisessa puutarhassa

intia_1
Teos: 
Krishna ja Radha puutarhassa  Tekniikka ja materiaali: Maalaus silkille
Koko: 35 x 48 cm  Hankintapaikka ja -aika: Khajuraho, Intia 1997
————————————————————————————————————
Hindulaisuuden tärkeimpiin jumaluuksiin kuuluva sininen Krishna on lukemattomien tarinoiden sankari. Krishnan eroottiset seikkailut gopien, paimentyttöjen kanssa ovat aiheena näissä Krishnaa ja hänen rakastettuaan Radhaa esittävissä maalauksissa. Maalaukset jäljittelevät Nathdwarassa Rajasthanissa (Pohjois-Intiassa) kehittynyttä Pichhwai-tyyliä. Pichhwait olivat alun perin temppelien alttareille asetettavien jumalpatsaiden taustaksi ripustettavia puuvillakankaalle tehtyjä koristeellisia maalauksia. Nykyisin Pichhwai-tyylillä maalataan esiteltävien teosten tapaisia kuvia vastaamaan turistien kysyntää.

Ensimmäisessä maalauksessa Krishna kosiskelee Radhaa kukoistavassa puutarhassa palvelijattaren soittaessa rumpua. Tarujen Krishna viettelee usein paimentyttöjä, mutta palaa aina uskollisen Radhansa luo. Huikentelevainen jumaluus vakuuttaa kuvassa Radhalle rakkauttaan ja lepyttelee suuttunutta lemmittyään.

intia_2

Krishnan ja Radhan lemmenleikki on päättynyt. Radha lepää voipuneena lootusvuoteella Krishnan sylissä. Palvelijatar ojentaa parille puhdasta pyyhettä.

Jumaluuden palvomisesta käytetään usein käsitettä bhakti. Bhakti tarkoittaa rakkautta, täydellistä jumaluudelle antautumista. Aihe kuvataan Intian taideperinteessä mielellään romanttisen tai eroottisen rakkauden symbolikielellä. Yksinkertaista romanttista kohtaamista esittävän teoksen taustalla on siten monimutkainen – ja ikivanha – filosofinen rakennelma. Intialaiset ajattelijat kirjoittivat kosmisia voimia käsittelevät pohdintansa ylös jo 600-luvulla ennen ajanlaskumme alkua.

Krishna on yksi Intian rakastetuimmista jumaluuksista. Hän on yksi universumin tasapainoa ylläpitävän Vishnun inkarnaatioista. Krishnan ympärille on kehittynyt kokonainen legendojen ja myyttien kirjasto, josta aiheita ammentavat niin klassinen tanssiteatteri kuin moni vauhdikas Bollywood-elokuvakin. Hindulaisuuden pantheonissa jokaisella miespuolisella jumaluudella on feminiininen vastineensa, joka tunnetaan käsitteellä shakti. Shakti voidaan kääntää suomeksi usealla eri tavalla, esimerkiksi sanoilla energia tai liikkeellepaneva voima. Intialaisessa kontekstissa shakti tarkoittaa yksinkertaistaen tapahtumaa, jossa feminiininen prinsiippi herättää maskuliinisen voiman. Universumin ja elementtien dynaaminen liike ei ole mahdollinen, jolleivat maskuliininen (passiivinen tietoisuus) ja feminiininen (aktiivinen luonto) yhdisty. Sääntö pätee myös elollisiin olentoihin. Taiteessa shakti kuvataan jumalattarena. Esiteltävissä maalauksissa shaktia edustaa Radha.

Maalauksen ostopaikka Khajuraho on tullut tunnetuksi 900-1100-luvuilla rakennetuista temppeleistään, joiden seinäpatsaiden mestarilliset veistäjät yllättävät länsimaisen vieraan kekseliäällä eroottisen taiteen ilotulituksella. Kuuluisa temppelikompleksi innoittaa paikallisia taiteilijoita ja käsityöläisiä tuhannen vuoden jälkeen yhä tänäänkin.

*  Löydä muita Intia-aiheisia artikkeleita TÄÄLTÄ


KERÄILIJÄN VINKKI
Intian rikkaasta taideperinteestä kiinnostuneen on hyvä hankkia tietoa maan uskontojen värikkäästä kirjosta. Monien patsaiden ja maalausten taustalta löytyy palkitseva filosofinen selitys.

 

Artikkeli ©  Irene Wai Lwin Moe
Kuvat ©  Tuula Moilanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s