Chakravamsara ja Vajravarahi

RONNY_Samvara 2

Teos: Chakrasamvaraa ja hänen puolisoaan Vajravarahia esittävä tantrinen yabyum-patsas  Patsaan alkuperä ja ikä: Todennäköisesti sino-tiibetiläinen, 1800-luku  Tekniikka ja materiaali:  Pronssiseos, valettu useasta osasta  Koko: kork. 44 cm, lev. n. 25 cm, paino n. 2.5 kg  Hankintapaikka ja aika: Antik West, Helsinki n. 1995 Omistaja: Ronny Rönnqvist
————————————————————————————————————

BLOGIN KESÄVIERAS
Tämän artikkelin kirjoittaja, Ronny B. Rönnqvist on Helsingissä syntynyt valtiotieteen maisteri ja eläkkeellä oleva Finnairin apulaisjohtaja. Hän toimii mm. Japanilaisen kulttuurin ystävät ry.-yhdistyksen, Everstiluutnantti L. Pohjanheimon asekokoelmasäätiön sekä Suomi-Mongolia Seuran puheenjohtajana.

Kiinnostuin buddhalaisesta tantrisesta taiteesta noin 30 vuotta sitten. Syy kiinnostukseen oli ensimmäinen matkani Mongoliaan, jonka tein vuonna 1988.  Tämä ja myöhemmät matkani Mongoliaan poikivat myös kirjan kenraali paroni Roman von Ungern-Sternbergistä, joka oli mieltynyt lamalaisuutena tunnettuun buddhalaisuuden koulukuntaan. Aloitin tutkimukseni keräämällä kirjallisuutta myös Mongolian ja Tiibetin buddhalaisesta taiteesta. Molemmat maat kuuluvat samaan uskonnollisen kulttuurin piiriin. En ollut niinkään kiinnostunut varsinaisista uskonasioista, vaan nimenomaan tantrisen buddhismin ikonografiasta. Hankin vähitellen myös esineistöä, joitakin esineitä Mongoliasta, mutta suurimman osan Suomeen eri teitä pitkin joutuneita pronssikullattuja buddhapatsaita (mong. burkhan). Myös joistakin helsinkiläisistä liikkeistä ja huutokaupoista löytyi patsaita ja rituaaliesineitä.

Eräs valitettavasti muutamia vuosia sitten lopetettu erikoiskauppa oli Antik West niminen yritys Kapteeninkadulla. Sieltä hankin n. 20 vuotta sitten tässä esiteltävän hienon ja kookkaan 16-päistä Chakrasamvaraa (tunnetaan myös muodossa Samvara) ja hänen puolisoaan Vajravarahia esitettävän nk. yabyum (”isä-äiti”) patsaan. Se on varsin tyypillinen Tiibetin lamalaisuuden piiriin kuuluvan tantrisen ikonografian ilmentymä. Valmistukseltaan se kuitenkin saattaa olla kiinalaista alkuperää, koska tällaiset patsaat usein olivat kiinalaisten käsityöläisten valmistamina.  Patsas sisältää suuren määrän mielenkiintoisia yksityiskohtia, joilla jokaisella on oma tarkoituksensa. Jumalhahmojen jokaisessa kädessä on lamalaisuuteen keskeisesti liittyviä esineitä. Usein nämä esineet ovat ajan myötä monista patsaista hävenneet, mutta tässä patsaassa ne onneksi muodostavat kiinteän osan kokonaisuudesta ja ovat näin ollen säilyneet. Chakrasamvaralla on yhteensä 16 päätä, joita vastaa yhteensä 16 käsiparia. Näistä 12 ovat viuhkamaisesti esitettynä. Nämä käsiparit symbolisoivat kahtatoista totuutta.

Aikanaan eroottissävyiset yabyum-patsaat herättivät paljon närkästystä länsimaisten tarkkailijoitten piirissä – varsinkin tietysti kirkollisissa piireissä. Ei kerta kaikkeaan voitu ymmärtää että näillä patsailla olisi syvempi tarkoitus. Tässä on kuitenkin kysymys meditaatioesineestä: Chakrasamvara edustaa myötätuntoa kaikkia eläviä olentoja kohtaan ja Vajravarahi ylintä viisautta. Yabyum-asento personifioi kaiken uhrautuvan myötätunnon ja viisauden, joka parantaa pahuuden juuret. Meditaation tarkoituksena on omien turmiollisten ja itsekkäitten mietteiden voittaminen.

rr-veistos2

Veistos taustapuolelta

Mutta onneksi oli myös avarakatseisimpia tutkijoita, jotka alkoivat kerätä lamalaisuuteen liittyviä esineitä. Heidän ansiostaan hienoja kokoelmia on nykyisin eri puolilla maailmaa. Valitettavasti Tiibetissä kiinalaiset miehittäjät ovat yrittäneet murskata lamalaisuuden. Tosin turisteille esitellään nykyisin mielellään Tiibetissä jäljellä olevia uskonnollisia taideaarteita. Mongoliassa kommunistit yrittivät samoin tukahduttaa lamalaisuuden, mutta Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen buddhismi on nousemassa uuteen kukoistukseen Mongoliassa.

Liitteestä löytyy kirjoittamani ruotsinkielinen tutkielma tässä kirjoituksessa kuvatusta Chakrasamvaraa esittävästä yabyum- patsaasta.  Tutkielmasta selviää patsaan tarkoitus sekä sen yksityiskohdat. Toivottavasti artikkeli innoittaa keräämään ja tutkimaan näitä mielenkiintoisia esineitä. Avaa PDF-tiedosto tästä: RonnyR_tibetanskmysticism

Artikkeli ja valokuva ©  Ronny Rönnqvist


RONNY B. RÖNNQVISTIN  harrastuksiin kuuluu Japanin ja Mongolian historia ja kulttuuri, keisarillisen Venäjän sotilashistoria, buddhalainen taide sekä kylmät aseet. Hän on julkaisut kirjan ”Baron Ungern. Mongoliets härskare” sekä useita omaan harrastuspiiriinsä kuuluvia kirjoituksia eri julkaisuissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s