Kuningas Jayavarmanin taistelu

ankorvat_takuhon
Teos: Kuningas Jayavarmanin taistelu  Tekniikka ja materiaali: Hierrevedos sinisellä musteella käsintehdylle paperille  Koko: 41 x 70 cm  Hankintapaikka ja -aika: Siem Reap, Kambodza 2008
———————————————————————————————————-
Legendaarisen Angkorin alueen suurten temppeleiden reliefeissä kuvataan elämää ja historiallisia tapahtumia khmer-kansan kulta-aikana nykyisessä Kambodzassa. Angkorin alueella on kymmenittäin 800-1400-lukujen välisinä vuosisatoina rakennettuja temppeleitä. Niistä kuuluisimmat ovat Angkor Wat, Angkor Thom ja Bayon. Esiteltävä hierrevedos on nostettu 1100-luvulla rakennetun Bayonin seinäreliefistä tehdystä kopiosta. Reliefikopioilla pyritään suojelemaan alkuperäisiä kulttuuriaarteita.

Hierrevedoksessa kaksi Champan sotalaivaa lähestyy khmerien valtakunnan rantaa vuonna 1181. Kyseessä on kuningas Jayavarman VII voittoon päättynyt historiallinen taistelu. Jayavarman VII (1120/1125-1220) laajensi valtakuntaansa voimakkaasti. Hänet muistetaan parhaiten Angkor Thomin ja Bayonin rakennuttajana. Rantaan laivoissaan pyrkivien cham-sotureiden kotimaa oli nykyisen Vietnamin alueella vaikuttanut Champa. He taistelivat khmerien kanssa koko 1100-luvun. Hierrevedoksessa näkyvät taitavasti veistetyt, kevyet ja ketterät laivat, joista sotilasjoukot käyvät toisiaan vastaan. Laivojen keulasta kohoaa myyttinen aurinkolintu garuda. Garuda on hindujumala Vishnuun liittyvä tarueläin. Köliosassa, veden alla soutajien päiden tasalla näkyy vedenalaisessa maailmassa vaikuttava makara. Molemmat olennot ovat kulttuurilainaa Intiasta, josta Kaakkois-Aasian muinaiset kuningashuoneet omaksuivat runsaasti vaikutteita. Hierrevedoksessa kuvattujen kalojen, krokotiilien ja käärmeiden runsaus kertoo Tonle Sap -järven merkityksestä khmer-valtakunnan kukoistukselle.

Hierrevedostekniikka on kiveen hakattujen tai metalliin valettujen kirjoitusten kopiointitekniikalla. Se on yksi kohopainotekniikan muoto. Hierrevedokset ovat olleet suosittuja matkamuistoja vuosisatojen ajan erityisesti Itä-Aasian maissa. Lännessä hierrevedoksia kutsutaan nimellä frottaasi. Työskentely aloitetaan kiinnittämällä japaninpaperi tai kiinalainen kalligrafiapaperi kopioitavan reliefin tai tekstin päälle. Paperi kostutetaan sumuttamalla ja se hakataan kiinni kaiverrettuun pintaan siten, että koholla oleva pinta jää ylös. Öljypitoista mustetta tasoitetaan väritamponiin ja väri taputellaan paperiin. Uurrettu osa jää valkoisiksi ja väri tarttuu koholla oleviin kohtiin. Väri taputellaan paperin päälle, ei siis käsiteltävään kuvareliefiin tai tekstiin. Paperi irrotetaan ja arkki taustataan toisella paperilla suoraksi.

thaimaa_takuhon

Kohtaus Ramakien-eepoksesta. Apinakuningas Hanuman tunkeutuu yöllä Thotsakanin (Ravana) palatsiin.  Hierrevedos Wat Phra Jetubonin reliefistä, Bangkok, 1987

VAROITUS   Huomaathan, että hierrevedoksia ei koskaan saa omatoimistesti ryhtyä ottamaan temppeleiden reliefiseinistä. Matkailijoille Kambodzassa myytävät hierrevedokset on tehty aitojen reliefien tarkoista kopioista. Niiden valmistaminen on tärkeä tulonlähde köyhässä maassa. Angkorin temppelit ovat UNESCO:n maailmanperintökohde.


*  Löydä kaikkien artikkeleiden luettelo TÄÄLTÄ

Artikkeli ©  Irene Wai Lwin Moe
Kuvat ©  Tuula Moilanen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s